O kompaniji Valeryd

Istorija kompanije Valeryd počinje 1958. godine kada je preduzimač Sige Adolfson iz Veduma pitao braću Bernta i Per-Ovea Larsona u Larvu da li bi mogli da mu pomognu. Želeo je prikolicu koju bi mogao da zakači na automobil. Trebala je da bude lagana, kako bi mu olakšala svakodnevni život dok obilazi različite farme i pokazuje svoje proizvode.

U to vreme, braća Larson su držala automehaničarsku radnju i imali su nekog iskustva u konvertovanju kamionskih prikolica u traktorske prikolice. Braća su prihvatila izazov Sigea Adolfsona i u veoma kratkom roku prva laka prikolica bez kočnica izašla je iz radionice. Potreba za ovakvom vrstom prikolice pokazala se velikom i zbog potražnje su se povećale aktivnosti braće Larson i morali su da se presele.

Odlučili su da se presele u Valeberg, koji se nalazi šest kilometara od Larva u blizini Rida (Ryd). Braća su zatim kreirala naziv nove kompanije od imena oblasti, ValeRydssläp (prikolice iz ValeRyda). Za nekoliko godina, masovna proizvodnja prikolica je postala stvarnost a oni su proširili asortiman praveći prikolice za prevoz automobila, čamaca i konja. 1967. godine u fabrici je napravljen prvi transporter konja sa A-okvirom. Tokom 60-tih, 70-tih i 80-tih godina, aktivnosti braće Larson i kompanije Valeryd su rasle. Do 1991. više od 10.000 prikolica sišlo je sa proizvodne linije kompanije Valeryd, a što je najbolje od svega, mnoge od njih su još u upotrebi!

Magnus Larson, vlasnik Valeryd Grupe i sin osnivača Per-Ovea Larsona, odrastao je 200 metara od fabrike i podseća se šta je to značilo za njega:
„Imam mnogo uspomena na proizvodnju, zavarivanje, sklapanje i završnu obradu, uglavnom zelenih prikolica sa jakim, zavarenim čeličnim okvirima i drvenim ivicama i podom. Počeo sam da radim u proizvodnji veoma rano, kada sam imao 10 godina, i dobijao sam jednu krunu za svaku gumu koju bih stavio na felnu i naduvao. Koristeći običan ručni alat, uspevao sam da stavim 30 guma za jedan sat i da zaradim celih 30 kruna. Tako da sam od malih nogu shvatio da se naporan rad isplati“

Svaka generacija porodičnog biznisa ostavi svoj pečat na rad. Magnus Larson je brzo shvatio da postoji ogromno tržište za rezervne delove za lake prikolice. Valeryd je počeo da razvija konceptualan sistem kako bi izašao u susret ovom zahtevu.

Kompanija Valeryd će 2018. godine proslaviti svoj 60-ti rođendan.

Valeryd posluje u sledećim zemljama i jezicima